Otvoreno pismo Novaku Đokoviću

June 3, 2015 | Napisao | 24 Komentara Više

Dragi Nole,

Prije svega želim da ti čestitam na ubjedljivoj pobjedi protiv Nadala. Takvu demonstraciju sile sam zadnji put gledao kad je Njemačka pobijedila Brazil sa 7:1, sad na zadnjem Svjetskom prvenstvu, a prije toga još samo onda kad sam u Priječanima vidio Cigu kako tuče konja antenom od radija.

Inače, mi u Banjaluci ne trepćemo i dišemo samo onoliko koliko moramo kad ti igraš, pa slobodno mogu da tvrdim da smo među tvojim najvatrenijim navijačima. Ne znam jesi li u toku, ali nedavno je skupština našeg grada odlučila da te proglasi počasnim građaninom Banjaluke i dodijeli ti ključeve grada. Pa ono, kad budeš u prilici, navrati da pokupiš te ključeve, mislim da ih je gradonačelnik ostavio za tebe dole kod portira.

Elem, ne pišem ti zbog toga. Kao što ti je možda poznato, u Banjaluci se otvara restoran „Novak“, tako da Banjalučani više neće morati da idu u Beograd da se taguju u restoranu s tvojim imenom, što je zapravo dobra stvar. Ono što nije dobra stvar je činjenica da se taj restoran otvara na lokaciji poznatijoj kao Banj-brdo.

Banj-brdo je, kao što mu samo ime kaže, brdašce na svega 30 minuta hoda od samog centra grada. Na jednoj velikoj dionici puta, od podnožja ka vrhu brda, gdje se nalazi spomenik palim borcima NOB-a, zabranjen je saobraćaj za motorna vozila. Prije, dok je saobraćaj bio dozvoljen, neki klinci su, vraćajući se sa izletišta, izgubili kontrolu nad vozilom i jedna je djevojka poginula. Kasnije je bilo još nekih incidenata i gradski oci su odlučili da postave rampu koja bi onemogućila saobraćaj na lokalitetu Banj-brda.

Upravo tu zabranu saobraćaja mi, Banjalučani, koristimo za svakodnevnu rekreaciju. U svako doba dana možeš da vidiš stotine ljudi koji idu na spomenik i sa spomenika, treniraju na spravama postavljenim pored puta, trčkaraju naokolo i tome slično, a sve to u netaknutoj prirodi na kojoj bi i Švajcarci sa Alpa pozavidjeli.

Znam, odmah misliš: šta su na brdu našli da trčkaraju, zašto to ne rade u nekom parku. Legitimno pitanje, međutim, mi imamo samo jedan park, u kom takođe treniramo, ali je on skroz na drugom kraju grada, malog je kapaciteta i poprilično je neuređen. Imali smo prije još jedan, ali je jedan čiko odlučio da ga prisvoji i tu napravi zgradu. Bunili smo se jedno vrijeme, ali je, uz intervenciju organa reda i mira, izgradnja ipak počela i tu gdje je bio park sad je zgrada. Kasnije je sudija rekao da taj čiko nije smio tek tako da prisvoji park i da treba da ide u zatvor zbog toga, što je on muški prihvatio, međutim kasnije se sjetio da ima nekog važnog posla u inostranstvu, otišao odavde i još se nije vratio. Da te ne zamaram dalje tom pričom, vratimo se Banj-brdu.

Uglavnom, pošto se sad otvara restoran koji nosi tvoje ime, gore pomenuta rampa predstavlja nepremostivu barijeru za motorna vozila potencijalnih gostiju predmetnog lokala, te je investitor zahtijevao da se rampa ukloni. Prethodno pomenuti gradski oci, obdareni savješću toliko prilagodljivom da se uvijek može uskladiti sa onim što urade, odlučili su da udovolje investitoru i uklone pomenutu rampu.

Uklanjanje rampe će izrazito negativno uticati na rekreativce koji redovno pohode Banj-brdo, a ti, kao sportista, najbolje znaš koliko je rekreacija i čist vazduh važan za zdravlje i život uopšteno. Naši sugrađani su nedavno predlagali da se kupi onaj električni vozić koji bi prevozio goste od rampe, ili čak iz samog centra grada, gore do spomenika. Takođe, prije je bilo i prijedloga da se napravi žičara od podnožja do vrha Banj-brda, ali nikad nije bilo dovoljno para za to. U oba slučaja, gosti bi mogli do restorana.

Znam da puno tražim, ali hajde molim te, ne sad odmah, nego nekad iza vikenda, nakon što uzmeš Roland Garros, da vidiš sa ćaletom ili ko već ganja te poslove oko franšize da se rampa ne dira.

Pozdravi puno Jelenu i malog, srećno na turniru, pa se vidimo nekad u Banjaluci.

Tvoj Boris

P.S. Izvini na ovom “ti”, mi tebe nekako gledamo k’o svog, pa mi bilo malo glupo da te persiram.

Tags: , , , ,

Category: Društvo