Sanjaš li Zalužane?

May 13, 2015 | Napisao | 4 Komentara Više

Prosjed muškarac srednjih godina sigurnim se korakom kretao kroz hodnik CJB Banja Luka. Stigavši do kancelarije dežurnog inspektora, ka kojoj ga je uputio službenik na prijavnici, popravio je nabore na rukavima, duboko udahnuo i samouvjereno pokucao na vrata.

„Naprijed!“, začuo se autoritativni glas s druge strane tapaciranih vrata.

„Dobar dan!“, pozdravio je posjetilac inspektora u čijoj se kancelariji upravo našao. „Htio bih da se predam.“

„Da se predate?“, podigao je pogled viši inspektor za krvne delikte i kroz oblak gustog duvanskog dima sumnjičavo posmatrao stranca u svojoj kancelariji.

„Da, želim da se predam. Uputili su me u Vašu kancelariju.“

„A, za šta biste konkretno htjeli da se predate?“

„Za višestruko ubistvo iz nehata.“, sigurnim glasom izjavio je muškarac.

„Za višestruko ubistvo?!“, odskočio je inspektor od stola. „Kakvo ubistvo čovječe, o čemu ti pričaš?“

„Višestruko ubistvo iz nehata. Petostruko, da budem precizniji.“, deklamovao je posjetilac unaprijed pripremljen govor. „Shvatio sam da ne mogu više ovako, noćima ne spavam i odlučio sam da se dobrovoljno prijavim. Mislim, i do sad sam tvrdio da sam spreman da odgovaram ukoliko se ispostavi da sam kriv, ali to je bilo više onako pro forme. PR, znate već.“

„Polako, polako…“, pripaljujući cigaretu, dao je znak sagovorniku da sjedne na stolicu preko puta. „O čemu se radi?“

„Sjećate se onog aviona što se srušio u Zalužanima prije nekih tri godine, kad je poginulo pet momaka? Zvanični izvještaj je kasnije pokazao da avion nije bio održavan u ovlašćenom servisu, da smo sipali autogorivo, suprotno uputstvu proizvođača, vršili nedozvoljene prepravke na avionu i povrh svega da je samom avionu plovidbena dozvola suspendovana nekoliko mjeseci prije pada. Bilo je i drugih propusta, ali da Vas ne zamaram tehnikalijama, pročitajte izvještaj uostalom. Okružni tužilac Snježana Petković kojoj je pripao slučaj jedno vrijeme je nešto trabunjala oko krivične odgovornosti, ali se kasnije proglasila nenadležnom i šutnula slučaj Tužilaštvu BiH, gdje on i dan danas skuplja prašinu. Elem, s obzirom da je i idiotu jasno da neko mora da odgovara pošto je kvar usljed neodržavanja izazvao pad aviona, te da sam kao predsjenik Padobranskog kluba bio odgovoran, kako za opremu, tako i za ljude u klubu, došao sam da se predam kao jedan od odgovornih za pogibiju tih momaka.“

„Predsjednik kluba? Čekaj, čekaj, Vi ste Duško Grmuša, aktuelni predsjednik Vazduhoplovnog saveza BiH?“ ,  shvatio je inspektor zašto mu sagovornik od samog početka djeluje poznato.

„Baš taj!“, potvrdi predsjednik Vazduhoplovog saveza BiH, bez ustezanja. „Nakon nesreće sam podnio ostavku na funkciju predsjednika kluba, kao da se ništa nije desilo. Potom su me ove budale iz Saveza predložile za predsjednika, kao neki vid nagrade za dobro obavljen posao, šta li. I eto, danas sam odgovoran za sve vazduhoplovne klubove u BiH. Dobro, ne baš odgovoran, jer kad si na funkciji odgovornost je u drugom planu, ali recimo da imam određene ingerencije u vezi sa vazduhoplovnim klubovima u BiH, primam platu i tako to.“

„Jasno… Rekli ste: jedan od odgovornih za smrt onih mladića… Ima ih još?“, upitao je inspektor, pripremajući olovku i papir da napravi zabilješku.

„Čujte, ne možeš tek tako da otvoriš padobranski klub, natrpaš pet momaka u neispravan avion i pošalješ ih u smrt. Sve da ja i jesam kompletna budala, spremna da učini tako nešto , kako se ispostavilo da jesam, postoji neko ko je bio zadužen da me kontroliše i spriječi u tome. Neko ko provjerava uslove na aerodromu, kontroliše avion, izdaje i povlači plovidbenu dozvolu, i tome slično.“, objašnjavao je Grmuša ono što je jasno i prosječnom tužiocu.

„Civilni vazduhoplovi i aerodromi su predmet kontrole Direkcije za civilno vazduhoplovsvo Bosne i Hercegovine, zar ne?“, upita inspektor.

„Tako je.“, kratko odgovori predsjednik Vazduhoplovnog saveza BiH.

„Znači hoćete da kažete da je direktor Direkcije…“

* * *

U tom momentu se Đorđe Ratkovica, uz glasan vrisak, probudio iz sna. Nalazio se u sigurnosti svoje spavaće sobe, još uvijek nesposoban da razdvoji javu i san.

„Šta je bilo mišu?“, upitala je gđa. Ratkovica svog očigledno uznemirenog supruga.

„Sanjao sam da je ona pijana budala od Grmuše otišla u policiju i sve izblebetala nekakvom inspektoru u vezi sa Zalužanima“, brisao je znoj sa orošenog čela direktor Direkcije za civilnu vazduhoplovstvo BiH.

„Ma daj… Nema šanse. Pa, zar mi nisi rekao da ste mu sredili nekakvu poziciju? Nije lud da čačka mečku kad su ionako svi zaboravili na Zalužane. I sam si rekao da će taj slučaj ostati „neriješen“, sjećaš se?“, tješila je svog supruga gđa. Ratkovica, dok je on uznemireno hodao po sobi potucajući po mraku u potrazi za pantalonama.

„Lijepo sam ja govorio da se njemu ne može vjerovat’. Sto posto se usr’o da će ga teretit’ za smrt one petorice pa se dosjetio da mene uvali. Misli: Praviću se lud, bar meni to nije teško. Misli: Nek’ i Đoko robija, meni će smanjit’ kaznu. E, malo morgen! Nije ni Đoko sis’o vesla!“, urlao je direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH, ubrzano navlačeći čarape.

Pola sata kasnije gospodin sa plavom kravatom i uredno potkresanim brkovima užurbano se kretao kroz hodnik CJB Banja Luka. Stigavši do kancelarije dežurnog inspektora popravio je kravatu, duboko udahnuo, a zatim samouvjereno pokucao na vrata.

„Naprijed!“, začuo se autoritativni glas s druge strane tapaciranih vrata.

„Dobar dan“, pozdravio je brkajlija inspektora u čijoj se kancelariji upravo našao i odmah prešao na stvar. „Došao sam da se predam!“

„Da se predate?“, podigao je pogled viši inspektor za krvne delikte i kroz oblak gustog dima sumnjičavo posmatrao stranca u svojoj kancelariji.

„Tako je. Bio sam saučesnik u višestrukom ubistvu iz nehata i želim sve da priznam.“

„Saučesnik u višestrukom ubistvu?!“, odskočio je inspektor od stola. „Kakvom ubistvu čovječe, o čemu ti pričaš?“

„O petostrukom ubistvu iz nehata. Moja nesposobnost da obavljam posao za koji sam masno plaćen uticala je na to da pet mladića izgubi život. Noćima loše spavam, osjećam grižnju savjesti i evo, odlučio sam da se prijavim. Znam da sam ranije negirao bilo kakvu odgovornost u vezi sa tim slučajem, ali to je bilo zbog firme, ne zbog mene. PR, znate već…“ , izlagao je gospodin u odijelu, očigledno ranije spremljen govor.

„Sjedite, gospodine…?“

„Ratkovica, Đorđe Ratkovica.“, pružao je vizitku inspektoru direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH dok se smještao u stolicu preko puta njega.

„Gospodine Ratkovica, najbolje je da mi sve ispričate ispočetka.“, prijateljskim tonom je predlagao inspektor, vadeći notes i olovku da pribilježi detalje.

„Prije tri godine je pao avion u blizini Banjaluke i tom prilikom je poginulo pet mladića, vjerovatno se sjećate, bila je i neka komemoracija, puno ljudi išlo na sahrane, itd… Elem, Direkcija koju vodim zadužena je za kontrolu civilnog vazduholovstva. Dakle, mi kontrolišemo aerodrome, avione i slične zajebancije…“

„Aha, i mislite da ste mogli spriječiti nesreću da ste otišli u kontrolu?“, prekide ga inspektor.

„Mi i jesmo bili u kontroli svega nekoliko mjeseci prije nesreće.“, smireno je odgovorio Ratkovica.

„Ne razumijem.“, priznao je inspektor.

„Kažem: bili smo u kontroli. Konstatovali smo brojne nepravilnosti na avionu, naložili da preduzmu određene aktivnosti i, ako nam ne dostave dokaze o izvršenju, dolazi do suspenzije plovidbene dozvole.“, pojasnio je direktor.

„I jesu li dostavili dokaze o otklanjanju nepravilnosti?“

„Ne.“, kratko je odgovorio direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

„I vi ste im zabranili upotrebu aviona i zatvorili Klub dok ne izvrše sve naložene aktivnosti?“, zaključio je inspektor prateći logički sljed događaja.

„Nismo. Zato ja i jesam ovdje.“, odgovorio je direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH. „Da sam svoj posao radio kako treba, taj avion ne bi poletio i ti momci bi danas bili živi. I budali je jasno da sam ja jedan od saučesnika u tom ubistvu.“

„Jedan od saučesnika?“, podigao je desnu obrvu viši inspektor za krvne delikte pri CJB Banja Luka.

„Čujte, i iznad popa ima pop. Direkcija je u sastavu Ministarstva saobraćaja i veza BiH. Sve i da ja jesam nepismena budala koja nije u stanju da obavlja posao za koji je plaćena, a ispostavilo se da jesam, neko je baš meni povjerio taj posao. Neko me je na tom poslu zadržao i nakon pada aviona i pogibije tih mladića.“

„Znači hoćete da kažete da je ministar…“

* * *

„Pas mater!“, probudio se uz glasnu psovku Damir Hadžić, bivši mistar saobraća i veza Bosne i Hercegovine.

„Šta nije u redu mili?“, upitala je gđa Hadžić svoju jaču polovinu, i sama probuđena iz dubokog sna.

„Sanjao sam upravo da su ona pijanica od Grmuše i onaj nesposobni Ratkovica otišli da se predaju u policiju zbog čitave one frke oko Zalužana.“, prepričavao je noćnu moru supruzi bivši ministar, još uvijek vidno potresen.

„Pa, zar nije dogovoreno da taj slučaj ide pod tepih?“, čudila se gđa. Hadžić.

„Dogovoreno je da se prebacuje od jednog do drugog tužilaštva, k’o fol, utvrđuje se nadležnost, a dok se utvrdi nadležnost eto ti u tom i zastare.“, pojašnjavao je određene specifičnosti bosanskohercegovačkog pravnog sistema bivši ministar svojoj ljepšoj polovini.

„Pa koji im je onda klinac? Šta su se sad nadigli oko toga?“

„Nekakav napad grižnje savjesti, šta li već, nisam najbolje razumio.“, odgovorio je političar.

„Bojiš se da se i tebi ne desi isto?“, upitala je gospođa.

„Ne budali. Dobro znaš da smo mi političari obdareni savješću toliko prilagodljivom da se uvijek može uskladiti sa onim što uradimo.“, odvratio je bivši ministar.

„Smetnula sam s uma potpuno. Hajde mili, vrati se u krevet, koliko god san bio ružan, znaš da ćeš se probuditi na kraju.“

„U tome i jeste problem.“

„Ne razumijem?“, bila je zbunjena gđa. Hadžić.

„Jesi li se ikad zapitala…“, odgovorio je umornim glasom bivši ministar saobraćaja i veza „..šta će biti kad se oni iz tužilaštva jednom probude?“

Tags: , , , , , , , ,

Category: Društvo

Comments (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Gordan Nidžić says:

  Borise cijenim većinu tvojih tekstova, ali ovoj nesreći u Zalužanima nisi ni približno u pravu. Poznajem Duška lično i nisi u pravu ni za jedan od dokaza, prvo u Cesnu je dozvoljeno sipanje auto goriva, koje je zadovoljilo analize u Srbiji nakon nesreće (mogu čak i rezultat tih analiza da ti prikačim a i u proizvođačevoj specifikaciji se navodi koje je gorivo dozvoljeno, nju takođe mogu da ti prikačim), drugo nikakve nadogradnje nisu rađene nedozvoljeno, gotovo sve Cesne koje se koriste za padobranstvo imaju tu šupku ugrađenu, koja je naime ugrađena u ovlaštenom servisu (i to mogu dokazati), zatim Duško je predsjednik Vazduhoplovnog saveza BIH postao nekoliko godina prije nesereće kako bi evropsko i svjetsko prvenstvo prenjeo sa Saveza na klub, jer je uobičajeno da tako velika prvenstva ogranizuju samo Savezi, zatim podnio je ostavku skoro godinu dana nakon nesreće, pod pritiscima određenih ljudi, ali to je već politika u koju neću da se petljam..Duško je odlikovan vojnik otađžbinskog rata, spasio je toliko ljudi, ranjen je dva puta, o tome bi ti mogao pisati satima, od ničega je stvorio gotovo nevjerovatno, jedino svojim radom trudom i zalaganjem, i vjeruj mi da su ljudi iz mnogo razvijenijih zemalja zavidili Padobranskom klubu na onome sto je posjedovao lično sam ih dosta upoznao, na kraju krajeva on je sve izgubio od te nesereće, od tada životari i stavarno ne mogu dozvoliti da ga toliko proizvaš a moram ti priznati jako si dobar u tome..Molim te ako imaš pravi dokaz protiv njega da ga izneses u javnost a ne ovakve tekstove koji me najviše na tabloide podsjećaju.

  Pozdrav

  • Boris Bajić says:

   Poštovani gospodine Nidžiću,

   hvala Vam na komplimentima, kao i vremenu koje ste izdvojili da napišete ovaj komentar.

   Krenimo redom:

   1. Što se tiče goriva, BHDCA nikada nije donijela zvaničan stav u upotrebi MOGAS-a u civilnim zrakoplovima u BiH, kako je navedeno i u tački 12. Izvještaja o ispitivanju nesreće koje je uradila stručna komisija. Takođe, proizvođač motora Continental ne dozvoljava upotrebu MOGAS na svojim motorima. Zemlje u kojima je dozvoljena upotreba MOGAS-a imaju strožije uslove nadzora i upravo to je jedan od razloga zašto se BHDCA nije izjasnila o upotrebi te vrste goriva (nedovoljni/neadekvatni nadzorni kapaciteti).

   Ako uzmete u obzir i činjenicu da su od šest cilindara samo dva imala dobru kompresiju i na to dodate upotrebu slabijeg goriva dobijete ovo što smo mi dobili u Zalužanima.

   I da, potrebno je da podvučem još jednom da su samo dva cilindra od šest bili ispravni. Ko je za to odgovoran?

   2. Da, imenovan je 2010. god na tu poziciju. Da li su njegove kompetencije preispitane nakon 20.05.2012. godine i može li se takvoj osobi povjeriti vođenje saveza uzevši u obzir sve prethodne događaje? Što se tiče ostavke u Klubu, isto tako znate da klub nakon nesreće nije ni radio jedan duži period. Kad je klub proradio, tad je i ostavka podnesena (ranije nije bilo teorijski izvodivo).

   3. Moj otac je takođe bio učesnik rata, 2. Majevičke brigade. To navodim na ovom mjestu jer jednako relevantno za diskusiju kao i činjenica da je Grmuša bio učesnik rata. A što se tiče priče o “ljubomori” i “zavisti” na Klub, mislim da sam Grmuša nije ni jedan jedini put propustio da konstatuje kako je cijeli svijet ljubomoran na njega i Klub i da je sve ovo jedna velika zavjera lično protiv njega.

   Ali, hajde da zanemarimo sve ovo što sam ja ovdje napisao i skoncentrišimo se na dvije ključne stvari:

   1. Kad je avion posljednji put servisiran u ovlašćenom servisu i imate li dokaz o tome?

   2. Je li istina da je avionu bila suspendovana plovidbena dozvola još 09.07.2011. godine?

   Ko si ti, ko sam ja, ko je Duško Grmuša, da pošalje pet momaka u avion kome je regulator suspendovao plovidbenu dozvolu?

   • Gordan says:

    Drago mi je sto si sam pola svog teksta osporio u svom komentaru, npr o tome kada je Dusko postao predsjednik saveze itd… Ja te jos jednom fino molim da iznes neki dokaz kad vec nekoga pozivas na robiju, mozemo li vidjeti taj dokument u kojem Continetal zabranjuje upotrebu pomenutog goriva, koje to zemlje dozvoljavaju upotrebu i bilo bi dobro da vidimo tu suspendovanu dozvolu pa da mozda i mene uvjeris u suprotno…Ovo su bas velike optuzbe i molim te da izneses neki dokaz, dokument, sliku itd da se ovaj blog razlikuje od Kurira, Pressa..

Ostavi komentar