Televisa presenta: Pala Vlada

February 28, 2013 | Napisao | Ostavi komentar Više

Pošto već dugo serviraju laike pod stručnjake, razvratnike pod sveštenike i muda pod bubrege, a narod to sa užitkom gustira, došlo je vrijeme za naredni korak.

Neko se mudar dosjetio da zapakuje ostavku pod pad, rotaciju pod smjenu, stagnaciju pod nedostatak impulsa i eto ti nove razonode za masu, nešto da se žvaće, preživa i na kraju, onako nesvareno, proguta. S obzirom na složen princip funkcionisanja digestivnog trakta, još će mnogo epizoda „Sulejmana“ biti emitovano prije nego što taj isti narod shvati da ne može da svari ono što je u trenucima proleterskog zanosa sa užitkom pokusao.

Bilo kako bilo, evo materijala za nove naslove, kolumne, analize, blogpostove, hashtagove, fotografije, emisije, govore, obećavanja, uzimanja, davanja, preseravanja, nadanja, izigravanja, spletkarenja, ogovaranja i zamaskiravanja.

U „Glasu“ su zatečeni, „Buka“ likuje, „Avaz“ je ljubomoran, a „Blic“ suzdržan. „Jutarnji“ ima svojih problema, „Novosti“ su nezainteresovane, „Press“ je u ekstazi. Beograd mudro ćuti, Sarajevo se smije.

Pored poznatih lica iz svjeta novinarstva i internet novinarstva, dolazi do hiperprodukcije političkih komentatora. Većina ih se budi poslije podneva, jer im prethodna Vlada nije obezbijedila posao, kako to Vlade širom svijeta rade, stvaraju radna mjesta, peru veš i zatežu krevete građanima, a nakon toga pripremaju doručak i žvaću umjesto njih. Desetočasovni san im je dao prijeko potrebnu energiju da prognoziraju, analiziraju, da nas upozore, da nam saopšte, da nas upute.

Jedni njuše prevaru, drugi su ravnodušni, trećima je drago; ne zbog dolaska novih, nego zbog odlaska starih. Šta se dobija novima, šta gubimo starima, to malo koga zanima, to nije ničija stvar, to je pitanje za nekog drugog. Oni znaju da je pala Vlada i da bi trebalo da se oglase po tom pitanju.

Stigao je njihov poziv, vrijeme je, majka ispraća svog sina sa sjetom u očima, on je gleda preko ramena sa tugom, teško mu je, ali ipak odlazi, on mora da se odazove na poziv koji osjeća, on korača dignutog čela i ulazi u svoju sobu. On pali svoj računar; on se loguje na svoje naloge na društvenim mrežama i on počinje da piše, i piše i piše… nebo je granica, promjene su velike!

Zvanični Vatikan se nudi da odloži ostavku pape za neka bolja vreme, da svijetu priušti malo vremena da se oporavi od ovako velikih i naglih promjena na brdovitom Balkanu. Da je samo Benedikt podnio ostavku to i nekako, ali i on i premijer RS, to je mnogo za jednu sedmicu, to je mnogo za jednu godinu, to je mnogo za jedan životni vijek.

Bajaga se vraća na vrh top liste sa svojim hit singlom „Pada Vlada“, organizuje se koncert na otvorenom, pokrovitelj su Opština Laktaši i Opština Kalinovnik, očekuje se bar dvjesto hiljada ljudi, najavljuje se gost iznenađenja koji će pjevati sa Bajagom pod šatorom. Komunalne službe spremno čekaju taj dan, prilika da se osvjetla obraz nakon epizode sa iznenadnim snježnim nametima u sred februara.

Pitam se šta će biti kad sve prođe, kad se buka stiša. Pitam se šta će biti kad neko natukne naglas da se ništa suštinski nije promijenilo. Dodatno se pitam kakve će posljedice ostaviti po svjest građana naslovi o vladama Španije, Bugarske, Slovenije, koje su pale nakon višenedeljnih građanskih protesta, nakon demonstracija, nakon sukobljavanja policije i razjarene mase koja je instistirala na promjenema. Da li će ta nova saznanja umanjiti značaj našeg lokalnog „pada Vlade“ u očima građana?

Nadam se da se neće, nadam se da će nastaviti budni da sanjaju, da tu i tamo kukaju na svojom sudbinom i vode se starom idejom vodiljom: “da nam je samo malo bolja Vlada, bili bismo, eto, ne baš Švajcarska, ali barem Austrija” kako je to autor ovog teksta jednom već primjetio.

Tags: , , ,

Category: Društvo