Ko je uhapsio Nikolu Dronjka?

August 21, 2014 | Napisao | 21 Komentara Više

Ako sam ja u pravu, u hapšenju Nikole Dronjka je učestvovala opozicija. Ako ja nisam u pravu, u hapšenju Nikole Dronjka je takođe učestvovala opozicija. U svakom slučaju, Nikola Dronjak je uhapsio sam sebe.

Razlika između prvog i drugog slučaja je u tome što su Nikolini saučesnici u prvoj varijanti oni predstavnici opozicije koji zapravo ne žele pobjedu sopstvenih stranaka na ovim izborima, kako su u prethodnom periodu jasno i pokazali. Ovim činom pokušavaju da se prikažu kao lojalni stranci i stranačkim vođama, te kobajagi sprovode nekakve tobožnje predizobrne aktivnosti. U drugoj, manje izglednoj varijanti, Nikolinim saučesnicima iz redova opozicije je zapravo svejedno ko će pobijediti na izborima, dok ovaj akt u njihovoj režiji predstavlja nekakav pucanj u prazno koji je sam sebi svrha.

Nikola Dronjak, predsjednik „Slobodne republike“, pod okriljem noći, sa još trojicom saboraca (zbog složenosti poduhvata), odlazi u Trn i ispisuje grafit na zgradi lokalnog štaba SNSD-a i na taj način izražava bunt protiv aktuelne vlasti. Nikola vrlo dobro zna na koji način se protestuje i na koju adresu se šalje poruka protiv vlasti, kako je jasno demonstrirao u junu prošle godine. Ali, umjesto grafita na zgradi Vlade, na Palati predsjednika, na zgradi Narodne skupštine, ili bilo kojoj drugoj zgradi zakonodavne, sudske ili izvršne vlasti, grafit ispisuje na zgradi lokalnog štaba SNSD-a u Trnu, koja ima jednak značaj za vlast u Republici Srpskoj kao zgrada lokalnog štaba SNSD-a u Ustiprači. Razlika između zgrade SNSD-a u Trnu i zgrade SNDS-a u Ustiprači, ili bilo kojoj mjesnoj zajednici u Republici Srpskoj, je samo u geografskoj udaljenosti od Banjaluke, a suštinski efekat ispisivanja grafita na bilo kojoj od tih zgrada je potpuno isti: nikakav.

Zašto se Nikola, zajedno sa saučesnicima, onim isturenim i onima u pozadini, odlučio na zgradu u Trnu, a ne na neku od gore pobrojanih zgrada u Banjoj Luci? Zato što skrnavljenje javne imovine, vuče za sobom mnogo veće i dalekosežnije posljedice, sa kojim je, siguran sam, Nikola i bio spreman da se nosi, ali njegovi pozadinci nisu.

Šta je poenta?! Spin, ništa više i ništa manje od toga. U svoj svojoj bezidejnosti, predstavnici opozicije iz prve rečenice prvog pasusa ovog teksta, kupuju sebi nekoliko novinskih naslova, tri TV priloga i dva blogposta u kojem će istresti svoje frustracije i revolt zbog „zvjerskog privođenja“ aktivista „Slobodne republike“. Svega nekoliko časova nakon privođenja mladih diverzanata, prva violina (ili haubica, kako god) opozicije iz prve rečenice prvog pasusa ovog teksta, objavljuje tekst od 6.500 karaktera u kojem hapšenje osumnjičenih za skrnavljenje privatne imovine karakteriše kao „prenervozan, ishitren i aposlutno nepotreban“ postupak Režima. Ne dajući sebi previše na značaju, ne mogu se oteti utisku da bi isti počinioci dobili identičan tretman da su ispisali grafit na mojoj zgradi, zgradi SDS-a, PDP-a, Stranke penzionera ili na prodavnici kineske robe „Đuro“, preko puta stare autobuske stanice.

Sve što opozicija ima da kaže kroz ovu parodiju od kampanje je to kako se vlast boji i kako mora da ode. Čega se boji, gdje da ode, kad će da ode, to, jebiga, ne znaju ni oni sami, ali znaju da se nečeg boje, čim su uhapšena četiri momka koja su ispisivala grafit na privatnoj imovini. S druge strane, prvo pero pozicije i još nekolicina predstavnika vlasti okarakterisaće Dronjka kao plaćenika, domaćeg ili stranog,  i uporediti ovaj grafit sa nekakvim terorističkim aktom, za koji je počinilac primio ko zna kakve basnoslovne sume, što je, naravnono, notorna glupost.

Kakva nam je vlast, takva nam je opozicija, a takvi su nam bogami i aktivisti. Mlitavi i bezidejni, svi zajedno.

Nikola, mani se drugorazrednih političara, uljuljkanih u komfornost koju im status vječite opozicije pruža. Ako ćeš već biti predsjednik „Slobodne republike“, organizacije koja, citiram: „nije u vezi sa političkim partijama i čiji je cilj da građanima pruži alternativu, jedan novi, treći put“ onda to i budi, vodeći računa o tome da se sve što ti radiš kao predsjednik odražava i na organizaciju koju predstavljaš, bilo to ispisivanja grafita, davanje izjava ili kafenisanje sa kojekakvim marginalcima iz javnog i političkog života Republike Srpske. Neka vam zadatak i glavni cilj bude generisanje i izbacivanje na površinu svježih ideja i iznalaženje rješenja za različite probleme sa kojima se kao društvo susrećemo, a ne skidanje jednih i dovođenje drugih na vlast.

Što se tiče opozicije, evo jedna informacija iz prve ruke: izbori su za manje od dva mjeseca.

Kad smo kod izbora, ja u suštini imam svega tri pitanja za kandidate,  koja nisu puno teška, a odgovori su mi više nego dovoljni da donesem odluku za koga da glasam. Ako kandidati, zbog ranije preuzetih obaveza, nemaju vremena da čitaju ove redove, neka im ih uputi neko ko bude u prilici, a ja ću mu biti zahvalan ako mi proslijedi odgovore.

Kad i kako se mislite pozabaviti „slučajem Zalužani“, u kojem je ubijeno pet momaka prilikom pada aviona?

Šta ste radili maja 2014. godine?

Koja je posljednja knjiga koju ste pročitali?

Tags: , , , , , ,

Category: Društvo