Potop

May 30, 2014 | Napisao | 1 Komentar Više

Kiše su padale. Rijeke su bujale. Polja su plavila. Bujice su nosile. Ljudi su bježali. Stoka je ostala. Kuće su se rušile. Mostovi su pucali. Strašno! Strašno!

Vlade su zasjedale. Greške su se ređale. Budale su vladale. Žrtve su padale. Irinej moleban služio. Pedere optužio. Veli volja božija. Da pocrka sirotinja. A krizni štabovi? K’o irski pabovi. Vučić je galamio. Ilić se pomamio. Brukao se Mali. Apeli se slali. Upomoć! Upomoć!

Narod se dizao. Na sve strane stizao. Nasipe gradio. Iz vode druge vadio. Na konak stranca primao. Za druga se zanimao. Tviteraši su javljali. Spasioci su spašavali. Piloti nisu spavali. Vojnik se pokazao. Sistem je zakazao! Istina! Istina!

Nasipi su pucali. Struje je nestalo. Signal se gubio. Mrak je padao. Strah je vladao. Gdje su moji najdraži?! Da li su se spasili?! O mrtivma se pričalo. Tamo gdje se moralo! Cenzura je radila. Panika se širila. Samo preko fejsbuka. Ne i iz novina. Smijurija! Smijurija!

Kiše su prestale. Voda se povlačila. Bolest je prijetila. Zavladala prljavština. Zbrisana su naselja. Nema više Doboja. Od Šamca ništa ne osta. Za Obrenovac se i ne zna. A fali i pola Maglaja. Šteta nesaglediva. Za žrtve se još i ne zna. Sramota! Sramota!

Pomoć se prikuplja. Za ugrožena područja. Ko šta ima, on to da. Šalje i dijaspora. Da niko gladan ne spava! Da beba ima pelena! Da se ne radi bez čizama i ne bude bez kreveta! Ko diže sve iz pepela? Izgubljena generacija! Omladina! Omladina!

Idu teška vremena. Entuzijazam jenjava. Uzmite dan odmora. Nek’ odmijeni vas komšija. A sutra vi njega. Ne čekajte pozive. Sami se ponudite. Ima posla za sve. Ipak mi tu živimo. Za sebe i radimo. Moramo! Moramo!

I samo nešto još. Nismo svi za isti koš. Ne gledaj na drugoga. Humanost je vrlina. Vrlina nije prelazna. To je stvar karaktera.

Tags: , , , , ,

Category: Društvo