2012 A.D.

January 3, 2013 | Napisao | 7 Komentara Više

U dvije hiljade dvanaestoj godini čistili smo snijeg, gasili požare, strahovali od zemljotresa i branili se od poplava. Smak svijeta smo izbjegli, sa smakom razuma se hrabro borili.

Država se još nije raspala, ali se i dalje ne slažemo. Dodik je manje psovao. Radojičić je postao aktivan na društvenim mrežama. Komšić je napustio sopstvenu partiju. Ivanić je bio neprimjetniji nego inače. Džombićeva Vlada se održala. Lagumdžija je bio bolestan. Sejdić i Finci su bili popularni. Bosić je kupio novu košulju. Incko je obrijao bradu. Komić je otpjevao Soldier of Fortune, a Tihić je odsvirao svoje.

U Sarajevu su protestovali neradnici zbog penzionisanja, u Banjaluci radnici zbog smanjenja plata, a u Zenici i jedni i drugi zbog zagađenja vazduha. Studenti su prijetili na sve strane, ali nisu protestvovali. Sadili smo zgrade umjesto parkova. Svi su se kandidovali za odbornike. Školstvo je bilo u krizi. Pravda je ostala spora. Štajkovalo se tu i tamo. Dugovi i nezaposlenost su rasli, proizvodnja je padala, a zemlja je ušla u recesiju.

Jeremić je izabran za predsjednika Generalne skupštine UN-a. Tadić je dolazio u Banjaluku da priča sa Dodikom. Dodik je išao u Beograd da priča sa Tadićem. Nikolić je pobijedio Tadića na izborima, pa je i on došao kod Dodika, sa Dačićem, koji je fomirao Vladu i susreo se sa Tačijem. Vučić je uhapsio Miškovića. Palma je oženio žirafu. Gej parada nije održana. Knez Pavle je rehabilitovan; Draža Mihajlović još nije.

Srbija je dobila status kandidata za pristupanje Evropskoj Uniji, koja je trebala da se raspadne, ali nije. Kosovo se sad piše bez zvjezdice. BiH je sačuvala bezvizni režim. Republika Srpska je slavila dvadesetu godišnjicu, a Hrvatska dvadesetu obljetnicu. U Crnoj Gori se govorio ruski, a pisao crnogorski. Hrvati su počeli da prevode sa srpskog na hrvatski, a Bošnjaci i dalje govore isključivo bosanski.

Oslobođeni su Gotovina i Markač. Tolimir je proglašen krivim. Otvoren je Konzum u Banjaluci. Karadžiću i Mladiću se sudi, Šešelja i dalje ne puštaju. Dolazile su Ketrin Ešton i Hilari Klinton, a Medlin Olbrajt je rekla da mrzi Srbe i odustala od kupovine telekoma na Kosovu. Obama je dobio drugi mandat, a Putin treći. Ubili su Gadafija i uhapsili Mubaraka. Umro je Kiro Gligorov.

Crkva je ojačala, vjera je oslabila. Kačavenda je dobio zahvalnicu. Cerić je otišao. Puljić je još uvijek tu. Pahomije je oslobođen. Amfilohije je osuđen. Jedan je sveštenik ubio vjernika, drugi je pretukao ženu, dok je treći plaćao stripera. Svi su vozili dobra auta. Pravili smo crkve i džamije. Nismo otvarali nove škole, niti bolnice.

Pored Banjaluke je pao avion. Sahranili smo momke. Istraga je utvrdila da niko nije kriv. Eufor je tukao djecu, pa se pozivao na imunitet. Jaki su i dalje maltretirali slabe. Vozili smo se busom, čekali na šalterima i grijali se na drva. Skupljali smo novac za humanitarne akcije.

Kusturica je pravio gradove, Hercegovci su čuvali svoje kamenje, mi smo plaćali i jedno i drugo. U Sarajevu je zatvoren Zemaljski muzej, ali je otvoren McDonalds. U Banjaluci je zatvoren zoološki vrt, ali je i tu otvoren McDonalds. Željeznica je i dalje u krizi, sva tri telekoma dobro rade. Uvozili smo vodu, krompir i jabuke, nismo izvozili skoro ništa.

Citirali smo Antića, Selimovića i Andrića. Slušali smo Karleušu, Cecu i Gangnam Stajl. I dalje volimo Tomu Zdravkovića i Bijelo Dugme. Čola se postarao, a Željko Joksimović opet nije pobijedio na Evroviziji. Čitali smo Lauševića i Pekića, pisali kolumne i blogove. Sa španskih smo prešli na turske serije.

Pušili smo puno, pili još više. Partizan je igrao loše, Zvezda još lošije. Navijali smo za Đokovića koji je opet prvi, psovali fudbalere i gledali Feliksa kako skače. Na Olimpijadi se nismo proslavili, a na Evru nismo ni učestvovali.

Od dvije hiljade trinaeste ne treba očekivati ništa. Može biti i bolje i gore. Stvar je ličnog izbora. Valja stvarati prilike i iskorištavati ih. Manje pričati, a više razgovarati! Želim vam da donosite dobre odluke, da kritički razmišljate i budete produktivni; poželio bih vam sreću, ali sreća nema ništa s tim.

Tags: ,

Category: Društvo