Baš je mrska Republika Srpska

November 9, 2014 | Napisao | 10 Komentara Više

Prije nekoliko dana Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99”, šta god to bilo, u Sarajevu je organizovala skup na kom su sarajevski intelektualci imali priliku da kažu sve što im leži na duši na zadatu temu maštovitog naziva „Kuda ide entitet Republika Srpska“.

Nezavisni intelektualac Sejfudin Tokić, poznat prvom komšiji i užoj rodbini, a inače predvodnik akcije „Bitno je biti Bošnjak“, kandidat za predsjednika Republike Srpske na posljednjim izborima i ponosni vlasnik hrvatskog pasoša, znači tri u jedan, imao je priliku da se prvi olakša.

Pažljivi čitalac će se zapitati koliko je zaista nekome bitno da bude Bošnjak, ako je spreman potpisati izjavu da se osjeća kao Hrvat, da govori hrvatskim jezikom i da Hrvatsku smatra svojom državom, što je uobičajena procedura za pribavljanje državljanstva neke druge zemlje. No, ostavimo to za kasnije.

Na samom početku Tokić ističe kako osnovne i predškolske ustanove u drugom entitetu „imaju Svetog Savu“ na samom ulazu u objekat i lamentira nad sudbinom bošnjačke djece osuđene na školovanje u tom neprijateljskom okruženju, ne razmišljajući o srpskoj djeci koja svakodnevno zelenim trotoarima multietničkog Sarajeva idu na nastavu u svoje škole vedrih i nepristrasnih naziva poput OŠ Al Validein-Gazzaz ili Prva bošnjačka gimnazija.

Nastavljajući svoje izlaganje u multietničkom Sarajevu, u kome je prodaja i konzumiranje alkohola za vrijeme ramazana krivično djelo, baš kao u egzotičnim zemljama šerijatskog prava, Tokić okupljenim intelektualcima objašnjava kako u Srpskoj pojedine institucije i opštine slave krsnu slavu, čime se vrši „nasilna pravoslavizacija i srbizacija“, ma šta to značilo.

Zatim podsjeća kako „u Vlasenici postoje vehabijske jedinice koje se permanentno produkuju iz tačno određenih štabova propagande Republike Srpske da se skrene pažnja sa evidentiranih 30.000 naoružanih pripadnika četničkog ravnogorskog pokreta“. Da, dobro ste razumjeli, nekakav srpski Gebels trenira i naoružava vehabije, kao distrakciju, tek obično skretanje pažnje sa nekih evidencija za koje samo Tokić zna.

U zaključku, gore imenovani nezavisni intelektualac, sad već znatno sigurnije, kao da sam sebi polako počinje da vjeruje, sumira “da dolazimo u tačku ključanja u Republici Srpskoj, da je nerealno da mir bude sačuvan u Republici Srpskoj i da ovaj entitet u ovom obliku opstane”, čime je završeno uvodno izlaganje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99.

Inače, na zvaničnoj internet stranici “Kruga 99” možete pročitati da se radi o „antistranačkom nevladinom udruženju građana u kojem se praktikuje slobodno ispoljavanje nacionalnih, vjerskih i političkih osjećanja njegovih članova“, a u cilju: „unapređivanja mira i organizovanja Bosne i Hercegovine kao demokratske pravne države svih njenih naroda“.

Dakle, ako vas neko pita da li postoji takav debil koji se zalaže za „slobodno ispoljavanje nacionalnih, vjerskih i političkih osjećanja“, uz istovremeno kritikovanje srpskog prosvetitelja u školama Srpske, neko ko nastoji „unaprijediti mir u Bosni i Hercegovini“, a dovodi u pitanje sam Dejtonski mirovni sporazum i neko kome je „bitno da bude Bošnjak“, a izjašnjava se kao Hrvat, možete mu slobodno odgovoriti: „Postoji, zove se Sejfudin Tokić i govornik je na skupovima Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kruga 99“.

U vrijeme kad srpski sportisti podižu škole i obdaništa u Federaciji i kad stanovništvo iz Republike Srpske pomaže poplavljenja područja s druge strane entitetske granice multietnično Sarajevo birokratijom blokira isporuke humanitarne pomoći u Republiku Srpsku, a bosanskohercegovački intelektualci, zabrinuti zbog “srbizacije” bošnjačkog življa pod plaštom intelektualnog skupa i očuvanja mira dovode u pitanje status tog entiteta.

Nekakvim tobožnjim pitanjima pravca kretanja Republike Srpska bošnjačka intelektualna elita nastoji da skrene pažnju sa rekordnih deficita, rekordne nezaposlenosti i rekordnog duga u kojem se cijela zemlja nalazi. Proteste, nasilne demonstracije i paljevinu širom Federacije s početka ove godine nije izazvao Sveti Sava, nego loša politika i nesposobnost bošnjačkih vođa, političkih i intelektualnih, iako se uglavnom radi o jednima te istima.

Ali zašto se baviti suštinskim problemima i manjkom političke volje za ozbiljne reforme koje bi donijele prosperitet cijeloj zemlji, kad uvijek možemo uperiti prst u drugi entitet i reći da je upravo tamo korijen našeg problema. Zaplašite još malo narod novim ratom i oni ekonomski pokazatelji iz prethodnog pasusa odmah postaju nebitni, samo nek’ se ne puca. Na sve to pozovete jednog Sejfudina, ili više njih, da širokim narodnim masama detaljno obrazlože na koje nas sve načine oni drugi koče i usporavaju i nema dileme da će bijes, nezadovoljstvo, a bogami i odgovornost biti ispravno usmjereni.

Uh, baš je mrska, ta Republika Srpska.

Tags: , , , ,

Category: Društvo